Přeskočit na hlavní obsah

Nejlepší pouliční jídlo v Maroku

 

Nejlepší pouliční jídlo v Maroku pro jedlíky masa

Kefta

pouliční jídlo kefta v Maroku

Pokud máte rádi grilovaná masa, musíte bezpodmínečně vyzkoušet nějakou keftu. Jedná se o mleté ​​jehněčí nebo hovězí špízy ochucené kmínem, paprikou a koriandrem a grilované na otevřeném plameni, díky čemuž má maso neodolatelnou kouřovou chuť. 

Briouat

Briouat street food Maroko

Briouat je slané pečivo plněné masem, sýrem a zeleninou. Prodejci naplní filové těsto náplní dle vašeho výběru, složí lahodné výtvory do trojúhelníku nebo čtverce a smaží je, dokud nebudou křupavé. Toto občerstvení najdete ve stáncích po celé zemi. 

Merguez

merguez: Marocké pouliční jídlo.

Jedná se o dlouhé tenké severoafrické klobásy vyrobené z mletého hovězího, jehněčího masa nebo kombinace obou. Přidávají omáčku harissa, papriku a další koření pro výraznou chuť. 

Merguez můžete jíst samotný nebo uvnitř khobz (marocký chléb). Nejlepší část tohoto jídla? Podává se s nejúžasnější pikantní rajčatovou omáčkou.

Shawarma

Shawarma street food Maroko

O této blízkovýchodní klasice jste již pravděpodobně slyšeli, ale stojí za zmínku, že marocká verze je výjimečně chutná. 

Vyberte si maso a přidejte různé polevy, jako je cibule, hummus a dokonce i hranolky. Můžete ho mít na talíři, v chlebíčku nebo v zábalu. Doplňte hummusem a tahini; je to nejlepší oběd pro lidi na cestách.

Kalinti

pouliční jídlo kalinte v Maroku

Marocké pojetí pizzy se nazývá kalinti. Tyto úžasné slané koláče se podávají nakrájené v severních oblastech země. 

Vyrábí se z cizrnové mouky, olivového oleje, vajec, sýra a koření, jako je česnek, sůl, kajenský pepř a paprika. Můžete také přidat maso dle vašeho výběru, obvykle jehněčí nebo kuřecí.

Nejlepší pouliční mořské plody v Maroku

Babbouche (ghlal)

Babbouche jídlo v Maroku

Jedním z nejznámějších pouličních jídel v Maroku je šnečí polévka. 

Tento pikantní guláš, známý jako babbouche nebo ghal, je směsí šneků a směsí více než 15 různých pikantních koření. Prodavači servírují šneky v ulitách spolu s párátkem, abyste šnečí dobrotu snadno vyloupli. 

Kdysi to byl originál Marakkešského pouličního jídla, ale nyní ho najdete po celé zemi. Ghal je absolutní nutností vyzkoušet na vaší cestě za jídlem. Je to nejchutnější a jedinečné občerstvení, které si můžete objednat.

Grilované sardinky

Grilované sardinky v Maroku

Věděli jste, že Maroko vyváží více sardinek než kdekoli jinde na světě? 

To vysvětluje, proč můžete grilované sardinky najít v pobřežních městech po celé zemi. 

Ryba se obvykle marinuje v čermoulové omáčce z petrželky, koriandru, česneku a citrusů. Poté se smaží nebo griluje. Můžete je jíst samotné nebo je nacpat do sendviče pro snadné jídlo na cestách.

Ústřice

ústřice v Maroku

Pokud navštívíte pobřežní město, jako je Casablanca nebo Agadir, musíte se zastavit pro ústřice. Ve stáncích se prodávají čerstvé ústřice ulovené téhož dne s trochou citronu. Můžete si je objednat i smažené. 

Bez ohledu na to, jak je získáte, budou výjimečně svěží a delikátní. 

Bocadillo

Bocadillo v Maroku

Bocadillo je oblíbený sendvič podávaný v Tangeru. 

Je to dlouhá tenká houska plněná tuňákem, mrkví, rajčaty, cibulí, olivami, hranolky a pikantní omáčkou harissa. Tento sendvič můžete dokonce udělat vegetariánský nebo veganský, když si přizpůsobíte své náplně.

Nejlepší pouliční jídlo v Maroku pro vegetariány a vegany

Sfenj

Sfenj oblíbené pouliční jídlo v Maroku

Sfenj je smažená kobliha podávaná horká s medem nebo marmeládou. Je křupavá zvenku, měkká uvnitř a vyloženě lahodná! Toto je základní snídaně po celé zemi. 

Bissara

jídlo bissara v Maroku

Tato oblíbená polévka z fava fazolí nebo hrachu se jí v Maroku během chladných zimních měsíců. Vyrábí se rozmačkáním fazolí s česnekem a olivovým olejem a jejich přidáním kmínem, solí a paprikou. Je to vydatná a výživná snídaně, která se často podává s křupavým chlebem a olivovým olejem.

Harira

polévka harira pouliční jídlo v Maroku

Harira by měla být na prvním místě vašeho seznamu jídel, která můžete vyzkoušet.

Je to polévka z rajčat, čočky, cizrny, různých koření a někdy jehněčího nebo hovězího masa pro extra bílkoviny. 

Často se podává k přerušení půstu během svatého měsíce ramadánu, ale můžete najít prodejce, kteří to nabízejí po celý rok. 

Čočková polévka

Čočková polévka v Maroku

Dalším jídlem podávaným po celém Maroku je čočková polévka. 

Toto je vydatná a sytá varianta, ideální na oběd nebo večeři. Vyrábí se vařením čočky v omáčce s cibulí, česnekem, rajčaty a kořením a je opravdu vynikající.

Hammas kamoun

pouliční jídlo pečené cizrny v Maroku

Hammas kamoun v doslovném překladu znamená cizrna s kmínem, a to je přesně ono. 

Pouliční stánky s občerstvením opečou cizrnu se solí a navrch posypou kmínem, což vás vyšle na cestu s papírovým kornoutem naplněným až po okraj. 

Je to perfektní svačina, kterou si můžete vzít na cesty, když nakupujete na trzích, nebo vám pomůže zůstat sytí až do večeře.

Maakouda

Maakouda lívanečky v Maroku

Kdo by neměl rád smažené brambory? 

Maakouda jsou smažené bramborové placičky, které jsou zvenčí dokonale křupavé a uvnitř měkké. Jsou vyrobeny z bramborové kaše ochucené kmínem, cibulí, česnekem a koriandrem. Poté se tyto lahodné plátky obalí vejci a strouhankou a smaží se dozlatova. 

Najdete je po celé zemi – ty nejlepší obvykle v obchodě s dírami ve zdi.

Msemen

Msemen street food Maroko

Msemen je plochý chléb, podobný palačince nebo palačince. Ty se vaří na pánvi a podávají se s medem, marmeládou a sýrem.

Vyberte si jeden z nich k snídani nebo chutné odpolední svačině.

Zitoun – marocké olivy

hromady oliv v Maroku

Tolik oliv a málo času. Ale musíte je vyzkoušet všechny. Prodejci oliv prodávají svou specialitu po sáčku a očekávají, že ochutnáte jejich produkt – žádné potíže.

Buďte jako místní a vyzkoušejte několik různých druhů. Určitě najdete nového oblíbence!

Nejlepší sladké pouliční jídlo v Maroku

Nugát

nugát v Maroku sladké pouliční jídlo

Také nazývané halwa, toto cukroví přichází v mnoha podobách a barvách. Vyrábí se z cukru, bílků, ořechů a semen. Existuje tolik možností, ale každá volba pomůže uspokojit vaši chuť na sladké. 

Hledejte barevné tvary naskládané na vozíku prodejce. Lze je nalézt na většině trhů.

Chebakia

Chebakia street food Maroko

Chebakia je sladké, křupavé pečivo, které se vždy prodává během ramadánu. Obvykle ho však najdete v kteroukoli roční dobu. 

Těsto se naplní skořicí, badyánem a sezamovými semínky a poté se osmaží. Po přípravě se pochoutka pokape horkým medovým sirupem, který je ochucený pomerančovými květy a posypaný sezamovými semínky. Mňam!

Čerstvé ovoce a šťáva

stánek s ovocem v Maroku

Je téměř zaručeno, že během své cesty narazíte na prodejce ovoce. Obvykle prodávají sezónní ovoce a mohou přímo na místě vyrobit čerstvou šťávu. Pokud je sezóna, zkuste  hendii  nebo opuncii. 

Oblíbené jsou také mandlové mléčné koktejly a šťáva z cukrové třtiny.

Arašídy obalené v cukru

cukr arašídy pouliční jídlo v Maroku

Další oblíbenou sladkou svačinkou jsou arašídy pražené s cukrem. Jsou křupavé, chutné a perfektní svačina, kterou si můžete vzít s sebou, když budete nakupovat a rozhlížet se po trzích.

Budete muset hodně chodit, abyste měli místo pro všechny lahodné pochoutky. Banku to však nezruinuje. Ceny marockého pouličního jídla jsou neuvěřitelně rozumné, přičemž většina položek stojí méně než 1–2 EUR (0,91–1,80 USD).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

5 Duchovních míst, které musíte v Thajsku navštívit

Spiritualita je přirozeně velmi subjektivní věcí každého jedince. Dá se však říci, že Thajsko je vyhlášené jako jedno z nejduchovnějších míst jihovýchodní Asie. S množstvím pozoruhodných chrámů, četnými náboženstvími a duchovními přesvědčeními, stejně jako mnoha posvátnými a svatými místy, které je třeba vidět, je Thajsko absolutní Mekkou všeho duchovního. Pokud právě plánujete výlet do této nádherné země, podívejte se níže na některá z nejduchovnějších míst v Thajsku. Kanchanaburi je jedním z nejvíce duchovních míst v Thajsku z mnoha důvodů. Je domovem nechvalně známé železnice smrti a mostu přes řeku Kwai, který postavilo Japonské impérium během druhé světové války, aby během války zásobovalo vojáky zbraněmi. Odhaduje se, že během stavby železnice zemřelo 180 000 až 250 000 válečných zajatců kvůli strašným pracovním podmínkám a trestům. Je tedy jasné, že železnice je nyní místem spirituality pro místní i turisty, kteří chtějí vzdát úctu mrtvým. Jedním z míst, kde to můžete udělat, je